История на шапката и интересни факти

Коментирайте първи! Информация

1. Шапката е вълшебен предмет. Тя се използва, както знаете и от джуджетата и от фокусниците. В приказките има много вълшебни шапки: шапка - невидимка, шапката на вълшебника, шапката на Хогуортс от “Хари Потър”.

 

2. Шапката, придърпана над очите, прави главата по-малка, очите по-дълбоки, а изражението по-мрачно. Така често са изглеждали преди шпионите и заговорниците.

3. Шапката като правило е способна да съобщи за социалния статус, професията или убежденията на нейния притежател. В Средновековна Европа художниците и медиците са носили барети, а нотариусите шапки от бобър.

4. През средните векове хората, които са банкрутирали, са били заставяни да носят зелени или жълти шапки, показващи тяхната финансова криза.

5. Най-известният пример за използването на шапка не по предназначение е шапката на китайска принцеса от преди около 4 000 години, която е била използвана за промишлен шпионаж. По времето, когато тайната на производството на китайската коприна е била стратегическа тайна, китайска принцеса се отправила към своя годеник в чужбина с шапка от живи цветя, в които са били поставени копринени буби. По този начин са били разгадани технологичните тайни на производството на коприна.

6. Най-необичайни са били шапките през 18 век. В края на втората половина от века модата е била диктувана от френската кралица Мария Антоанета. Шапките са били с диаметър повече от 1 метър, с много панделки, пера, дантели, в тях са били монтирани различни механизми, които са раздвижвали райски птици, пеперуди и т.н. Шапките също са били украсявани с модели на лодки, лебеди, замъци.

7. Според поверие, ако кралска шапка се премери от друг простосмъртен човек, той непременно ще умре от мъчителна и насилствена смърт.

8. Изразът “безумен като шапкар” си има своето обяснение. За да се обработи кожата или филца, по-рано се е използвал живачен нитрат, а живачното натравяне води до необратими увреждания на главния мозък. Майсторите на шапки често са страдали от слабоумие, изгубване на паметта и халюцинации.

9. В Швеция през 18 век са съществували две политически фракции, носещи името “шапки”. Едната е поддържала политиката на Франция, а другата - на Русия.

10. През 19 век дамите са носили капюшони с прикрепени към тях къдрици и по този начин се е създавало впечатлението за изискано подредена коса.

11. Смята се, че изразът “ама че си шапка” за първи път е създаден от военните в края на 19 век: Той е бил адресиран към гражданите, които са носили шапки. Съществува и версията, че с немската дума Schlafmutze са ядосвали сънливковците и апатичните хора.

12. Цилиндърът се е смятал за атрибут на човек от висшето съсловие.

13. Английският израз “да си изядем шапката” е равнозначен на “режа си главата” т.е. твърде висока степен на риск.

14. “Механизираната” шапка е т.н. сгъващ се цилиндър. Цилиндърът е създавал неудобства, той е трябвало да бъде поет от прислугата, да се поставя на перваза, а при липсата на такъв - да се поставя от ляво на креслото. Изобретяването на сгъващите се цилиндри е позволявало те да носят под мишница.

15. През 1942 година в Англия шапки са продавали само на плешивите клиенти: заради войната тази стока не се е внасяла в страната.

16. В СССР шапката е станала моден аксесоар благодарение на Никита Хрушчов - преди него руските вождове са носили кепета.

17. За гарантиране на безопасността на висшите длъжностни лица в СССР са били създадени специални бронирани шапки. Външно те са приличали на обикновените, но в тях е била вградена каска от титан.

 

18. Британската кралица е една от най-известните почитателки на шапките. Всички шапки, които кралицата вече не носи, попадат в музея на ... кралските шапки. Там под всеки един експонат е посочен поводът и мястото, където е била носена шапката, а също така има и прикрепени фотографии. Експозицията се увеличава почти всеки месец.

Последно променена вСряда, 03 Декември 2014 19:36
(1 глас)
Прочетена 2188 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.